Duygusal Körlük Aleksitimi Testi, bireylerin aleksitimik özelliklerin saptanması için Toronto Aleksitimi Ölçeği (TAÖ-20) kullanmıştır. Bu test bireylerde aleksitimik özelliklerin ve belirtilerin bulunup bulunmadığını değerlendirmektedir.
Duygusal Körlük (Aleksitimi) Nedir?
Aleksitimi, Yunanca kökenli bir kelimedir ve “duygular için söz yokluğu” anlamında dilimize dahil olmuştur. Aleksitimik bireyler genel olarak duygularını anlamakta ve ifade etmekte ciddi problemler yaşamaktadırlar. Bu problemler de bireylerin duygusal alanlarda işlevlerini düşürmektedir ve kişilerarası ilişkilerinin bozulmasına yol açmaktadır.
Duygusal Körlük (Aleksitimi) Belirtileri
- Duyguları tanıma, ayırt etme ve ifade de güçlük
- Hayal kuramama
- İşlemsel düşünme
- Dış merkezli bilişsel yapı
Duygusal Körlük Aleksitimi Testi Nasıl Uygulanır?
Duygusal Körlük Aleksitim Testi içerisinde yer alan maddelerin sizi ne ölçüde tanımladığını işaretleyiniz.
Psikoloji testlerinin tümünü görmek için tıklayın!
Duygusal Körlük (Aleksitimi) Bir Hastalık Mı?
Aleksitimi henüz resmi olarak bir tanı değildir. Ancak ilerleyen yıllarda tanılar arasına gireceği öngörülmektedir. Bu kavramı anlamak için daha fazla bilimsel çalışmanın yapılmasına ihtiyaç vardır.
Duygusal Körlük (Aleksitimi) ve Bilişsel Davranışçı Terapi
Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT), aleksitimi olan bireylerin duygusal farkındalıklarını artırmak için etkili bir yöntemdir. BDT, kişilerin duygusal deneyimlerini tanımalarına, anlamalarına ve ifade etmelerine yardımcı olarak, daha sağlıklı başa çıkma mekanizmaları geliştirmelerini sağlar. Bu süreç, duygusal körlüğü aşmalarına ve duygusal düzenlemeyi iyileştirmelerine katkıda bulunur.