Merhaba ben genellikle yeni şeyler yapmaktan korkuyorum.Örnek vermem gerekirse ilk defa bankaya gitceğimde ne yapcağımı falan bilemem önceden düşünmeye başlayıp stres olurum gidince ne yapmam gerekiyo kime gitmem gerekiyo gibi ama yanimda biriyle gidersem rahat oluyorum ve o işi daha sonra tek başima yüzlerce kez yapabilirim başka örnekler vermem gerekirse hep kullandığim minibüs hattinı kullanirken rahat olurum ama bir gün başka bir minibüs hattını kullanmam gerekirse gereksiz bir stres olurum mesela universite sınavina hazırlanıyorum ama universiteye gitmekten korkuyorum ama olduğum bölumde bir arkadaşım olcağını bilsem stres yapmam rahat olurum yani genelde tek başima yeni işlere başlarken nasil yaparim nasil ederim diye hep bi strese giriyorum yeni kişlerlede tanışırken hemen ses tonum değisip zor zar konuşuyorum ama onlara alıştıktan sonra hiçbir stres kalmiyor.hastaneye gitceğimde bile bi korlu yaşıyorum sırayi nerden almam gerekiyo neler yapmam gerekiyo en kolay yeni seyleri bile yapmaktan kaygı duyuyorum.Bundan nasıl kurtulabilirim?
Merhabalar,
Yaşadığınız problemi paylaştığınız için teşekkür ederim. İlk defa bir şeyler yapacağınız zaman birkaç farklı alternatif düşünce oluşturmayı deneyebilirsiniz. Örneğin geçmiş deneyimlerinizi düşünebilirsiniz. Geçmişte de benzer deneyimlerim olmuştu, bir sorunla karşılaştım mı veya başıma neler gelmişti?
Diğer bir yol ise en kötü senaryoyu düşünebilirsiniz. Bu hastaneyi ilk defa arayacağım, en kötü başıma ne gelebilir? Telefonu konuşma esnasında kapatabilirim.
Bu sizin için ne kadar kötü? Baş edilemez bir seviyede mi?
Eğer daha önce bu örneklere benzer alternatif düşünceler oluşturmayı denemiş ancak başarılı olamamışsanız ve bahsettiğiniz problem gerçekten hayatınızı ciddi ölçüde işlevsizleştirdiğini düşünüyorsanız bir Psikologdan destek alabilirsiniz.