Psikoloji Testleri

Psikoloji Testleri aşağıdaki menüde kategori olarak ayrılmıştır.

Online Terapi hakkında bilgi almak aşağıdaki bağlantıya tıklayabilirsiniz.

Online Terapi Hakkında Bilgi Al

YENİ EKLENEN TESTLERİ VE GÜNCEL DUYURULARI İNSTAGRAM ÜZERİNDEN TAKİP EDEBİLİRSİNİZ!

Takip ET!

psikologreyhanfedainstagram

Psikoloji Testleri Hakkında

Psikoloji testleri genel anlamıyla bireye dair özellikleri ölçmeyi amaçlamak üzere geliştirilmiş araçlardır. Böylece seans sırasında psikoloğun doğrudan gözlemlerinin haricinde sürece destek sağlayan bir unsur haline gelir. Yalnızca bu psikoloji testlerine güvenmek doğru değildir. Psikoloji testleri tanı koymaz fakat bireylerde farkındalık oluşturmak için iyi bir araçtır.

Psikoloji Testlerinin Sınıflandırılması

En yaygın iki psikolojik test kategorisi;
1) Kişilik Testleri
A) Nesnel Kişilik Testleri B) Yansıtmalı Kişilik Testleri
2) Zeka Testleri

1) Kişilik Testleri

Psikoloji testleri dediğimizde ilk olarak akla gelen zeka testleridir. Fakat kişilik testleri olarak sınıflandırdığımız bu psikoloji testleri, bireylerin karakteristik özelliklerini ölçer. Sorulara verilen cevapların doğru bir yanıtı yoktur. Bireyler kendilerine yakın olan cevabı seçerler. Cevaplar çoğunlukla hangi küme içerisinde yer alıyorsa o kümeye ait özellikler ile sonuçlandırılır.

A) Nesnel Kişilik Testleri

Nesnel kişilik testlerinin en belirgin özelliği sorulara verilen yanıtların belirlenmiş olmasıdır. Testi dolduran birey kendine en yakın cevabı seçer. Böylece nesnel kişilik testleri yansıtmalı kişilik testlerine oranla daha kontrollüdür. Sonuç olarak test sonuçlarının güvenilirliğinde de bir artış söz konusudur. (Örnek: MMPI)

B) Yansıtmalı Kişilik Testleri

Yansıtmalı kişilik testlerinin en belirgin özelliği bireylerin bilinçdışı süreçlerini kapsaması ve cevap seçmek (katılıyorum, her zaman vb.) zorunda kalmadan bireylerin istediği cevabı verebilmesidir. Genellikle mürekkep lekeleri veya belirsiz resimler gösterilerek test gerçekleştirilir. Test yapılan bireyler gördüklerini anlamlandırarak sözel olarak ifade ederler. Böylece hem psikolog bireyin bilinçdışına dair bilgi sahibi olur hem de test yapılan birey cevap sınırlandırmasına maruz kalmaz. (Örnek: Rorschach Mürekkep Lekesi Testi)

rorschach mürekkep lekesi testi, psikoloji kişilik testidir.
2) Zeka Testleri

Fransız bir psikolog olan Alfred Binet tarafından ilk zeka testi uygulamaları başladı ve günümüzde en yaygın psikoloji testleri geldi. Zeka testleri, bireyin zihinsel işlevlerini ölçer ve genellikle bireysel olarak uygulanırlar. Zeka testleri, bireylerin akademik performanslarını ölçtüğü gibi bir zeka geriliği olup olmadığını ölçmek için de kullanılırlar. Böylece üstün zekalı çocuklar ile zeka bozukluklarına sahip olan çocuklar sınıflandırılır ve bu sınıflandırmaya göre bir eğitim programı düzenlenir.

Sitede yer almayan psikoloji testleri için talepte bulunabilirsiniz.
Test talebi konusunda bilgi almak için iletişim araçlarını kullanabilirsiniz.
İLETİŞİM ARAÇLARI İÇİN TIKLAYIN.